Uzm. Dr. İlker Nihat ÖKTEN

Doktorunuza Danışın

Akciğer Kanseri

Dünyada ve ülkemizde akciğer kanseri, kansere bağlı ölümün en sık nedenidir.

Akciğer kanseri, her yıl dünya çapında tahminen 2.3 milyon insanı etkilemektedir. Sigara içmek ana neden olmasına rağmen, herkes akciğer kanserine yakalanabilir. Akciğer kanseri, büyüklüğü, yeri, kanserin yayılıp yayılmadığı ve ne kadar uzağa yayıldığı önemli olmaksızın yüksek oranda tedavi edilebilir.

Akciğer kanseri, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kanser ölümlerinin yaklaşık% 20’sini oluşturur. Bununla birlikte, 2020 yılına kadar hastalığa bağlı ölüm oranları, 1990’dan bu yana erkeklerde %58 ve 2002’den bu yana kadınlarda %36 oranında azaldı. 2014’ten 2020’ye kadar, akciğer kanseri olan erkeklerde ölüm oranları her yıl yaklaşık %5 düştü. Aynı dönemde akciğer kanseri olan kadınlarda ölüm oranları yılda %4 azaldı. Araştırmalar, bu düşüşlerin daha az insanın sigaraya başlaması, daha fazla insanın sigarayı bırakması ve tanı ve tedavideki ilerlemelerden kaynaklandığını göstermektedir.

Akciğer kanseri için hayatta kalma oranları çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Bunlar, kanserin evresini, kişinin yaşını ve genel sağlığını ve tedavi planının ne kadar iyi çalıştığını içerir. Sonuçları etkileyebilecek bir başka faktör de akciğer kanserinin alt tipidir.

Lokalize KHDAK’sı olan kişiler için, yani kanserin akciğer dışına yayılmadığı hastalıkta, genel 5 yıllık göreceli sağkalım beklenti oranı %65’tir. Bununla birlikte, KHDAK’li kişilerin yaklaşık %70’ine kanser akciğer dışına yayıldıktan sonra teşhis konur. Bölgesel KHDAK için, yani kanserin akciğerin dışından yakındaki lenf düğümlerine yayıldığı anlamına gelen evrede, 5 yıllık sağkalım beklenti oranı yaklaşık %37’dir. Kanser, metastatik akciğer kanseri olarak adlandırılan vücudun uzak bölgelerine yayıldığında, 5 yıllık sağkalım beklenti oranı %9’dur. Hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapiler gibi daha yeni tedavilerin, metastatik akciğer kanseri olan kişilerin her zamankinden daha uzun yaşamalarına izin verdiğine dikkat etmek önemlidir.

 

Akciğerlerin Görevi

Bir kişi nefes aldığında, akciğerler havadaki oksijeni emer ve oksijeni vücudun geri kalanına iletilmek üzere kan dolaşımına getirir. Vücudun hücreleri oksijeni kullanırken, karbondioksit salarlar. Kan dolaşımı, karbondioksiti akciğerlere geri taşır ve kişi nefes verdiğinde karbondioksit vücudu terk eder.

Akciğerler birçok farklı tipte hücre içerir. Akciğerdeki hücrelerin çoğu epitel hücreleridir. Epitel hücreleri hava yollarını sıralar ve akciğeri kayganlaştıran ve koruyan mukus yapar. Akciğer ayrıca sinir hücreleri, hormon üreten hücreler, kan hücreleri ve yapısal veya destekleyici hücreler içerir.

Akciğer kanseri, akciğerlerimizde bulunan yukarda bahsedilen hücrelerin anormal şekilde büyüme ve çoğalmaya başlaması sonucu oluşan bir kanserdir.

Genellikle öksürük, balgam artışı, kanlı balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, kilo kaybı nedenli başvurular sonrası yapılan görüntüleme yöntemleri sonrası akciğerde kitle saptanmasıyla ileri araştırmalar yapılır.

Saptanan kitleden mutlaka biopsi yapılması ve kanser alt tipi belirlenmesi gereklidir. Biopsi yapılırken seçilecek yöntem tümörün yerleşkesine bağlı olarak bronkoskopik (solunum yollarını kamera ile görüntüleyerek) yada transtorasik (göğüs duvarından lokalize ederek) biopsi yapılması şeklindedir.

Biopsi ile tanı konulmakla birlikte tedavinin nasıl olacağını karar verdirici diğer durum ise hastalığın evresidir. Evreleme için bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), positron emisyon tomografi (PET-CT), kemik sintigrafisi, solunum fonksiyon testi kullanılmaktadır.

  

Akciğer kanserinin 2 ana sınıflandırması vardır: küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK). KHDAK en yaygın olanıdır ve akciğer kanseri vakalarının yüzde 80 ila 85’ini oluştururken, KHAK vakaların yüzde 10 ila 15’inden sorumludur. Bu 2 tip farklı şekilde tedavi edilir.

Akciğer kanseri hastalarında; tümör tipi ve evrelemesi ile birlikte onkoloji uzmanı, göğüs cerrahi uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, radyoloji uzmanı, nükleer tıp uzmanı ve patoloji uzmanından oluşan multidisipliner tümör konseyinde değerlendirilip tedavi planı yapılır.

Akciğer kanseri hastaları; cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hedefe yönelik tedavi (akıllı ilaç), immunoterapi tedavileri ile hastalık durumuna göre tek başına ya da kombinasyon tedavisi ile tedavi edilirler.

 

Unutulmamalıdır ki her hastanın tedavisi aynı değildir. Hastalarımıza tedaviler önerilirken etki(fayda) beklentisi, olabilecek yan etkiler ve ülkemiz ilaç geri ödeme koşulları göz önüne alınarak hekim önerisi ve hasta beklentisi ile ortak karar verilmelidir.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

Küçük Hücre Dışı Akciğer Kanseri

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

KHDAK, akciğerdeki sağlıklı hücreler değişip kontrolden çıkarak tümör, lezyon veya nodül adı verilen bir kitle oluşturduğunda başlar. Bu, akciğerin herhangi bir yerinde başlayabilir. Tümör kanserli veya iyi huylu olabilir. Kanserli bir akciğer tümörü büyüdüğünde, kanser hücrelerini vucuda yayabilir. Bu hücreler kanda taşınabilir veya akciğer dokusunu çevreleyen lenf adı verilen sıvıda yüzebilir. Lenf, lenf düğümleri adı verilen toplama istasyonlarına akan lenfatik damarlar adı verilen tüplerden akar.

Lenf düğümleri, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan küçük, fasulye şeklindeki organlardır. Akciğerlerde, göğsün merkezinde ve vücudun başka yerlerinde bulunurlar. Akciğerlerden doğal lenf akışı göğsün merkezine doğrudur, bu da akciğer kanserinin neden genellikle önce oraya yayıldığını açıklar. Bir kanser hücresinin kan dolaşımı yoluyla bir lenf noduna veya vücudun uzak bir yerine taşınmasına metastaz denir.

Farklı KHDAK türleri vardır. KHDAK tipini bilmek önemlidir çünkü tedavi seçeneklerini değiştirebilir. Doktorlar, bir kişinin hangi KHDAK tipine sahip olduğunu, kanserin mikroskop altında nasıl göründüğüne ve kanserin başladığı hücrelerin türüne göre belirler.

KHDAK(Küçük Hücre Dışı Akciğer Kanseri) TİPLERİ

ADENOKARSİNOM

Bu tip NSCLC, akciğerlerin dışını kaplayan epitel hücrelerinde başlar. Bu hücreler mukus yapar. Tüm KHDAK vakalarının yaklaşık %40’ında en sık görülen akciğer kanseri türüdür.

SKUAMÖZ(YASSI) HÜCRELİ KARSİNOMA

Bu kanser türü, akciğerlerin içini kaplayan yassı hücreler olan solunum epitel hücrelerinden başlar. Tüm KHDAK vakalarının yaklaşık %30’u skuamöz hücreli karsinomdur.

BÜYÜK HÜCRELİ KARSİNOM

Büyük hücreli karsinomdaki hücreler, adenokarsinom veya skuamöz hücreli karsinoma benzemez, bunun yerine büyük hücreler gibi görünürler. Bu, KHDAK’nin en az görülen türüdür ve teşhis araçları geliştikçe, daha büyük hücreli karsinomlar adenokarsinom veya skuamöz hücreli karsinom olarak sınıflandırılmaktadır.

 

EVRELEME

Evreyi bilmek, doktorun en iyi tedaviyi önermesine ve hastanın iyileşme ihtimali olan prognozunu tahmin etmesine yardımcı olabilir. Farklı kanser türleri için farklı aşama tanımları vardır.

KHDAK’nin evrelemesi, TNM sistemi adı verilen evreleme sistemi ile aşağıdakileri içeren çeşitli faktörlerin bir kombinasyonuna dayanır

Tümörün boyutu ve yeri(T evresi)

Lenf düğümlerine (N evresi) ve/veya vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı (M evresi).

Evre I

Evre I akciğer kanseri, herhangi bir lenf düğümüne yayılmamış küçük bir tümördür. Evre I, tümörün boyutuna göre 2 alt aşamaya ayrılır:

Evre IA tümörleri 3 santimetre (cm) veya daha küçüktür. Evre IA tümörleri ayrıca, tümörün boyutuna göre IA1, IA2 veya IA3’e bölünebilir.

Evre IB tümörler 3 cm’den büyük ancak 4 cm veya daha küçüktür.

Evre II

Evre II akciğer kanseri 2 alt aşamaya ayrılır:

Evre IIA kanseri, 4 cm’den büyük ancak 5 cm veya daha küçük olan ve yakındaki lenf düğümlerine yayılmamış bir tümörü tanımlar.

Evre IIB akciğer kanseri, akciğerdeki N1 lenf düğümleri olarak adlandırılan lenf düğümlerine yayılmış, 5 cm veya daha küçük bir tümörü tanımlar. Evre IIB kanseri, lenf düğümlerine yayılmamış 5 cm’den daha geniş bir tümör de olabilir.

Genellikle evre II tümörler ameliyatla çıkarılabilir, ancak sıklıkla ek tedaviler önerilir.

Erken Evre

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

Lokal Evre

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

İleri Evre

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri